Prehrana


[prenos] 0.1 MB jedilnik-september-2020
[prenos] 0.1 MB jedilnik-avgust-2020

Spoštovani starši!

 

Spodaj objavljamo navodila izdana s starni NIJZ za preprečevanje okužbe pred koronavirusom.

S pravili so seznanjeni vsi zaposleni našega vrtca. Spremljamo stanje v državi in se bomo ravnali po navodilih NIJZ.

[prenos] 1.7 MB preprecevanje-okuzbe-pred-koronavirusom

NAVODILA ZA PREPREČEVANJE OKUŽBE PRED KORONAVIRUSOM

[prenos] 0.1 MB jedilnik-marec-2020
[prenos] 0.1 MB jedilnik-februar-2020
[prenos] 0.1 MB alergeni-tabela

Zdrava prehrana je zelo pomembna v obdobju odraščanja, ne samo zaradi razvoja in rasti, tudi zaradi pridobljenih prehranjevalnih navad, ki vplivajo na kasnejše življenje.

 

Zato v vrtcu ob upoštevanju priporočil in smernic skrbno načrtujemo jedilnike.

 

Za zajtrke vsaj enkrat tedensko skuhamo različne mlečne jedi, sami pripravljamo številne namaze, ponudimo tudi bolj zdrave mesne izdelke, se posladkamo z medom lokalnega čebelarja, pa tudi marmelade so velikokrat ekološke ali lokalno pridelane. Med ponujenimi vrstami kruha izbiramo take brez aditivov in z manj soli, temnejše in graham, s semeni, ekološke, zadiši pa tudi po domačem kruhu iz krušne peči.

 

Juhe pri kosilu praviloma pripravljamo sezonsko iz sveže zelenjave, vsaj enkrat tedensko ponudimo enolončnico s pecivom, ki ga spečemo sami. Meso je različnih vrst in pripravljeno na različne načine. Pri pripravi jedi uporabljamo tudi ekološke moke in kaše, ekološko goveje meso in ekološko ali lokalno pridelano zelenjavo. Ribe vključujemo v jedilnik enkrat tedensko kot namaz pri zajtrku ali glavno jed pri kosilu. Jedi, ki jih pripravljamo za otroke, so manj slane in sladke.

 

Malice so večinoma obogatene s sadjem, občasno pa se posladkamo tudi z doma pečenim pecivom. Malicamo tudi jogurte in druge mlečne izdelke in boljše pekovske izdelke. Vsak dan otrokom med zajtrkom in kosilom ponudimo jabolka lokalnega pridelovalca. Za napitek se ponuja voda, v zimskem času pa tudi nesladkan čaj.

Po naših možnostih za pripravo hrane izbiramo ekološka in lokalno pridelana živila. Tako smo v letu 2013 skupno za ekološka živila porabili 17% denarnih sredstev namenjenih za prehrano, za ostala lokalno pridelana živila pa 10,5% sredstev. Ta delež bomo skušali obdržati in ga v prihodnje tudi povečati.

 

Skrbimo tudi za otroke, ki imajo različne oblike prehranske preobčutljivosti, kar starši dokažejo z zdravniškim potrdilom.

 

Otrokom s svojo skrbnostjo in delom zagotavljamo čisto in zdravo okolje v samih zgradbah in okolici. Od staršev pričakujemo, da v vrtec pripeljejo le zdrave otroke in nas v primeru bolezni obvestijo, zakaj je otrok odsoten. Tako bomo lahko ostale starše obveščali o dogajanju v vrtcu in po potrebi ukrepali.

 

V primeru pojava nalezljive bolezni se ravnamo po Priporočilih za ukrepanje v vrtcu ob nujnih stanjih in nenadno nastalih bolezenskih znakih, ki jih je izdal Inštitut za varovanje zdravja. Ob pojavu večjega števila obolelih ali v drugih nujnih primerih se povežemo tudi z Nacionalnih laboratorijem za zdravje, okolje in hrano.