Prehrana

PREHRANA V VRTCU

 Zdrava prehrana je zelo pomembna v obdobju odraščanja, ne samo zaradi razvoja in rasti, tudi zaradi pridobljenih prehranjevalnih navad, ki vplivajo na kasnejše življenje.

 Zato v vrtcu ob upoštevanju priporočil in smernic skrbno načrtujemo jedilnike.

 Za zajtrke vsaj enkrat tedensko skuhamo različne mlečne jedi, v zimskem času občasno dvakrat, sami pripravljamo številne namaze, ponudimo tudi bolj zdrave mesne izdelke, se posladkamo z medom lokalnega čebelarja, pa tudi marmelade so velikokrat s 100% sadnim deležem ali lokalno pridelane. Med ponujenimi vrstami kruha izbiramo take brez aditivov in z manj soli, temnejše in polnozrnate, s semeni, ekološke, tedensko zadiši tudi po domačem kruhu iz krušne peči. Napitki in mlečne jedi pri zajtrku so nesladkani.

 Juhe pri kosilu praviloma pripravljamo sezonsko iz sveže zelenjave, vsaj enkrat tedensko ponudimo enolončnico s pecivom, ki ga spečemo sami. Meso je različnih vrst tudi ekološke reje in pripravljeno po različnih recepturah. Uporabljamo različne vrste mok, ekološke moke in kaše, tudi ekološko ali lokalno pridelano zelenjavo. Ribe vključujemo v jedilnik enkrat tedensko kot namaz pri zajtrku ali glavno jed pri kosilu. Jedi, ki jih pripravljamo za otroke, so manj slane in sladke.

 Malice so večinoma obogatene s sadjem, občasno pa se posladkamo tudi z doma pečenim pecivom. Malicamo jogurte in druge mlečne izdelke, tudi ekološke in lokalno pridelane in predelane in boljše pekovske izdelke. Vsak dan otrokom med zajtrkom in kosilom ponudimo jabolka integrirane pridelave lokalnega pridelovalca. Za napitek se ponuja voda, v zimskem času pa tudi nesladkan čaj.

 Jedilnik oblikujemo sezonsko in ga posodabljamo s ciljem, da otrokom ponujamo hrano, ki je pripravljena iz osnovnih živil.

 Po naših možnostih za pripravo hrane izbiramo ekološka in lokalno pridelana živila. Trudimo se, da dosegamo in presegamo pravne določbe o deležih ekoloških živil in živil iz shem kakovosti.

  Skrbimo za otroke, ki imajo različne oblike prehranske preobčutljivosti, kar starši dokažejo s Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka. Tudi zanje pripravljamo hrano sami, iz osnovnih živil, čim bolj podobno osnovnemu jedilniku.

 Otroke navajamo na samostojnost pri oblačenju, prehranjevanju, higieni… Posebno pozornost posvečamo higieni rok, higieni kihanja in kašljanja, brisanju noskov, umivanju zobkov, negi celega telesa.

Poskrbimo za varno gibanje otrok na prostem v vseh letnih časih, v skladu s priporočili glede mraza, toplote, sevanja, ozona, onesnaženosti s prašnimi delci… Preverjamo varnost igral, kvaliteto pitne vode in druge dejavnike okolja. S svojo skrbnostjo in delom zagotavljamo čisto in zdravo okolje v samih zgradbah in okolici.

 Skupaj se trudimo za varovanje in krepitev zdravja, da bodo otroci zdravo odraščali in usvojili zdrav način življenja.

 Pomembno je, da so otroci, ki obiskujejo vrtec, pravočasno cepljeni proti boleznim, v skladu s programom cepljenja.

 Od staršev pričakujemo, da v vrtec pripeljejo le zdrave otroke in nas v primeru bolezni obvestijo, zakaj je otrok odsoten. Z obvestili starše seznanjamo o dogajanju v vrtcu in tako lahko po potrebi ukrepamo.

 V primeru pojava nalezljive bolezni se ravnamo po Priporočilih za ukrepanje v vrtcu ob nujnih stanjih in nenadno nastalih bolezenskih znakih.

 Ob epidemiji in drugih vprašanjih se obrnemo na Nacionalni inštitut za javno zdravje, se posvetujemo z epidemiologom ali drugim strokovnjakom.

Za vse medicinsko indicirane diete oz. za vprašanja o prehrani prišite na elektronski naslov alenka.pusnik@vrtec-studenci.si, Alenka Pušnik organizatorke prehrane in higienskega režima.

Skip to content